Mitt livs första jul...

..för barnen och för mig som mamma! Vilken bra dag vi har haft. Mamma, pappa, Sofia, Oskar, Farmor och Farfar kom till oss och åt julmat, öppnade julklappar och åt julgodis. Barnen fick så många och fina klappar så det är i överflöd med saker här hemma hos oss nu. Barnen var glada och snälla (som vanligt) och de tyckte nog att det var lite spännande med alla paket. Olivia hade sin topp på förkylningen idag och har varit hes och hängig men hon är tapper min lilla stjärna. Alice smilar som vanligt med kameran och med alla som ser henne.
 
Ja, vi åkte ju på en förkylning mitt i allt stök. Jag har varit dålig med feber och rethosta men hoppas det är över snart och inte vänder och blir sämre igen. Barnen har haft det jobbigt men Alice är sig själv nu igen och Olivia har som sagt det värsta nu så jag hoppas hon får vara piggare imorgon. Bara inte pappan åker dit nu efter oss, vi behöver honom frisk och stark här hemma nu när han är långledig!
 
Angående Olivias tänder så hade jag fel gällande antalet, det är höger bissing i nederkäken som kikar fram och den till vänster har inte kommit upp än men är på gång. Vi borstar tänder morgon och kväll nu och de är så duktiga så!
 
Nu kommer ett bildregn. Ha en fortsatt trevlig julhelg, imorgon blir det mer firande med pappans släkt.
 

 
God jul!
 
 

Det var tänder!

Olivia har fått tänder!!! Herregud! Jag kände ju för bara någon dag sedan och då var det "bara" hårt där. Idag kände jag efter bara för att vi pratade om det och gissa om jag blev förvånad när jag känner inte en utan TVÅ tänder nere. Ojojoj, lilla gumman. Inte så konstigt att hon varit gnällig.
   Alice bajsade massor igår, tänk att man kan bli så glad över lite bajs. Fortsättning följer en annan dag, det har varit mycket i helgen med bakning och matlagning och massor med besök. Nu ska vi sova!

Lucia!

Tänk att det snart är jul igen. Det är så fullt upp här hela tiden att jag nästan inte hinner med någon julstämning, jag hoppas den infinner sig snart!
   Idag var det avslutning på babysimmet och det gick bättre än bäst för båda barnen idag. Varken Olivia eller Alice blev irriterade av dyken och de sprattlade med både armar och ben när vi övade "simning". Älskade duktiga barn! Tråkigt att kursen redan är slut, precis när man träffat andra mammor och pappor som man tyckte man kom överrens med, vi får hoppas att vi ses ändå på ett eller annat sätt. Vi har inte bestämt om vi ska fortsätta med nästa kurs än, vi får se.
   Jag har fortsatt med bakningen, mozartkulor, ischoklad och kola gjorde jag igår och idag blev det havrekex, lussebullar och vörtlimpa. Inte snyggast men goda! Det är kul även om jag känner mig lite stressad när jag måste skynda mig medan barnen sover eller då de är nöjda att sitta och titta på. Nästa år kan de vara med och baka!
   Det ÄR tänder på gång för Olivia också, det är alldeles hårt så de kommer nog snart upp. Hon verkar ha ont.
   Nu sover mina små änglar och pappan jobbar lite extra ikväll så jag är helt ensam, ganska skönt faktiskt även om jag är mörkrädd som få! Jag har precis smakat min första egengjorda vörtlimpa och den blev hur god som helst, med julmust till. Nu ska jag titta på musikhjälpen live, ni har väl inte missat?
 
 
Alice rullar runt, runt och idag fick hon med sig lakanet och blev så förvånad över vad som hände. 
Häromdagen fick de smaka mjukmacka med osaltat smör på för första gången och det var gott!
 
 
 

Julbakningen fortsätter!

Idag blev det fortsättning på bakandet. Jag fick till hallongrottor, kolakakor, snickerskakor och mandelbiskvier. Biskvierna hade nog sett sina bättre dagar men det ska väl synas lite att det är hembakt också va? Jag och barnen hann med en promenad i snöandet och en sväng in på affären också. Jag hade glömt plånboken och kom på det precis när jag skulle börja lasta upp varorna på bandet. En sån tur jag har att vi bor där vi bor och att det är en mindre affär där de känner igen oss vilket gjorde att kassörskan parkerade mitt köp och sa att jag kunde komma tillbaka en annan gång och betala, hon gjorde min dag verkligen. Det är inte alltid så lätt att passa in så att det fungerar att göra vad som helst med två små och det hade hon nog förståelse för.
 
Alice har fått sin andra tand nu, nere till höger om den första som kom för några veckor sedan. Det har inte varit mycket pjål från hennes sida den här gången heller, kanske lite mer gnäll än vanligt men inte mycket. Olivia har det lite jobbigt just nu, mycket ledsen och gnällig. Hon är väldigt känslig över lag nu och reagerar på sånt som inte rört henne i ryggen förut. Båda barnen är väldigt hårda i magen nu och jag tror att det är det som är jobbigast för Olivia, jag ska kolla imorn om det är någon tand på gång för henne också. Vi har provat med plommonpuré, päron och massa vatten (så gott det går att få i dem) men det funkar inte. Jag tycker så synd om dem, de har aldrig haft problem med magarna förut och nu får de verkligen kämpa. Stackars mina små älsklingar! Är det någon som har något annat tips mot hårda magar?
 
Nu har de somnat för natten, det var lite oroligt men tillslut så varvade de ner och somnade så sött. Olivia vänder sig flera gånger om natten till mage och det verkar som att hon sover skönare på mage. Jag vill fortfarande att hon ska sova på rygg men det vill inte hon tydligen så det blir upp några gånger för att vända tillbaka henne på nätterna. När hon blivit lite större och kan vända sig från rygg till mage och tillbaka till rygg igen utan problem så kanske jag kan slappna av och låta henne sova på mage om hon vill men än så länge så får vi kämpa lite med att vända tillbaka henne. Alice sover helst på sin vänstra sida och det ser så mysigt ut. Båda barnen sover på vänster sida (om det inte blir på magen då).
 
Ja! Idag fick de turkisk yoghurt med äpple i för första gången. Olivia smaskade och åt upp hela portionen, Alice tyckte om smaken men tyckte nog att mamma kunde ha mosat äpplet lite bättre men jag blev förvånad över att de gillade det på en gång. Jag hade räknat med sura grimaser och protest men icke. Duktiga tjejer!
 
Nu ska jag och min karl smaka kakor och dricka julmust!

Julbakning!

Det blev två kaksorter idag, fast jag hade tänkt att jag skulle hinna göra tre till och massa julgodis men som min sambo sa: "Du har för höga krav på dig själv, du har hunnit baka allt det där, lagat mat, varit på promenad och på affären och samtidigt tagit hand om barnen." Ja, kanske. Jag kanske tror att jag är superwoman som ska hinna tusen saker men jag får nog inse att ibland hinner man inte allt man tänkt när man är hemma med två småfisar.
 
Såhär blev resultatet idag:

 
Chokladdrömmar och chokladcookies
 
Och kom ihåg! Kakdegen till drömmarna bör ej ätas, smaken av hjorthornssaltet sitter fortfarande kvar i min gom!
 
 

En helg för uppladdning!

I helgen var vi hem till Fränsta. Det vankades 20 års kalas och lite energipåfyllning. Med fullpackad bil och katten med åkte vi direkt på fredagen efter att vi varit på BVC och kollat läget med barnen. Misse, han fick vänta i bilen medans vi var in och konstaterade att barnen nu väger och mäter som följer: Olivia 6710g 65cm och Alice 6740g 65cm. De är så jämnstora de kan bli.
   Jag skriver och säger ofta "Olivia och Alice" nu. Har märkt att många säger "Alice och Olivia" och jag försöker jämna ut det genom att säga tvärt om ibland. Det är viktigt att de inte får ett namn utan att man väljer att skilja dem åt genom att påminna om att de faktiskt är bara Alice och bara Olivia också. Andra barn kan ha svårt med det där när det är tvillingar och jag läste om en pojke som de hade frågat vad hans kompisar hette (som var tvillingar) och han trodde att den ena hette ElinochPatrik och den andra visste han inte vad den hette. Jag vill inte att det ska bli så när mina barn börjar skolan, inte senare eller tidigare heller för den delen. För mig är det viktigt att skilja dem åt, bara för att de är tvillingar och födda samtidigt så är de inte samma person.
 

 
Det har hänt lite på sju månader som är skillnaden i tid på de här två bilderna. 
 
 
Vi passade på att hälsa på världens bästa syster och hennes sambo direkt på fredagen och de har skaffat en liten kattunge som är så söt så. Lilla Signe. Sedan åt vi alla middag hos mamma och pappa på kvällen.
   Lördag och dags för kalas för Oskar som fyllde 20 år förra helgen. Supergod mat och fint ordnat allting. Tusen tack för det! Han fick en fotboll fylld med enkronor av oss, de hade nog det de gjorde på kvällen för att räkna.
   Det blev en bra helg, mamma sov med bebisarna natten till lördag så att vi fick vila upp oss. Det var skönt och välbehövligt det. Mamma är bäst hon! Några promenader i vintern och god mat gjorde susen, nu är vi laddade för nya tag här hemma med allt julstök.
 
Det finns inte ord till att beskriva kärleken till sina barn, bara en förälder kan förstå.
 
 

Dagens recept!

 
Torskgratäng med potatis
 

Du behöver:

Torskfilé
Räkost
Grädde
Citronpeppar
Salt
Potatis
 
Gör såhär:

Skala och koka potatisen (vi brukar normalt göra potatismos för det är mycket godare men idag blev det kokt potatis). Lägg torskfiléerna i en ugnsfast form, bred rikligt med räkost över och häll på grädde så att det täcker filéerna. Salta och peppra och ställ in i ugnen på ca. 175 grader i ungefär en timme. Ät med en god sallad till.


 
Fisk med potatis och dill till de små
 
Du behöver:

4 stora potatisar
1 palsternacka
200g torskfilé
fryst eller färsk dill
citron
 
Gör såhär:

Skala, dela och koka potatisen och palsternackan, när den är mjuk tillsätter du den finfördelade fisken och kokar tills fisken är helt klar. Mixa eller mosa till önskad konsistens och krydda efter smak. Pressa i lite citron och frys in i portionsbitar. Tillsätt lite osaltat smör innan servering.


Lycka till!
 
 
 
 
 

Att sova en hel natt!

Nu för tiden så sover Alice hela nätterna utan ett pip, min duktiga lilla tjej! Det har varit så i flera veckor nu och det är så skönt. Olivia sover lite oroligare och kan vakna till eller bli lite orolig mellan en och tre gånger per natt men då ger vi bara tutten och stoppar om henne och sedan kan vi somna om igen och ibland märker man inte ens att man varit upp. Jag har haft en himla tur med att mina barn slutade att äta på natten så tidigt. Vid fyra månaders ålder sov de till åttatiden och det är jag sjukt tacksam för! När man väl är inne i nattmatningen och allt så är man ju så van det så då gör det ju ingenting men jag vet inte vem jag hade varit om jag inte hade fått sova något på nätterna fram till nu. Det har ju inte varit lika enkelt för mig att "bara" ta över dem till sängen och liggamma utan jag har tagit med mig barnen till soffan och suttit där, där jag har amningskudden och kan sitta riktigt. Sömnen är så viktig och jag kan säga som så att sedan de började följa detta sovmönster har jag själv blivit mycket piggare. Jag orkar hålla igång hela dagarna och är inte lika trött längre. Jag vill kunna vara en glad och pigg mamma som orkar hitta på roliga saker och engagera mig i mina barn. Det är viktigt!
 
 
 
Mina små hjärtan!
 
 
 

"-Det är två barn i magen!"

En blogg om livet som tvillingmamma.

RSS 2.0